Snijd het spek in dunne reepjes, verwijder het zwoerd.
Kook de reepjes spek een paar minuten in wat water, giet ze af, laat ze
onder koud water ‘schrikken‘ en laat ze uitlekken.
Verwarm de helft van de boter, bak de reepjes spek hierin lichtbruin, haal
ze uit de pan en leg ze apart.
Snijd de kippen in stukken.
Bak de stukken kip aan alle kanten in de hete boter van het spek en strooi
er zout en peper over.
Voeg er de reepjes spek bij en laat alles op zacht vuur in een gesloten
pan 10 minuten stoven; schep het eenmaal om.
Neem het deksel van de pan en giet de cognac voorzichtig over de stukken
kip.
Beweeg de pan wat heen en weer, zodat de cognac zich goed verspreidt.
Giet zoveel rode wijn en kippenbouillon over de kip dat alle stukken door
het vocht zijn bedekt.
Pers de knoflookteen erover, voeg de tijm en het laurierblad toe en laat
de kip op matig vuur 30 minuten stoven.
Schil de sjalotjes en snijd ze doormidden.
Laat de morieljes uitlekken.
Verwarm de olie en stoof de sjalotjes 15 minuten op matig vuur.
Laat hierbij de morieljes warm worden.
Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm.
Kook de saus in een open pan tot ± 2 1/2 kopje in.
Smelt de rest van de boter, strooi de bloem erover en roer deze door de
boter.
Haal het laurierblad uit de saus en roer de bloem met boter door de
saus.
Leg de stukken kip, de sjalotjes en de paddestoelen in de saus en maak
alles nog eens goed warm, zonder te koken!
Strooi er tenslotte wat peterselie over en serveer de kip in de pan.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |